home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > performance & modifications

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-30-2020, 02:29 PM   #1
Harlard
Hurlurd?Harland?Bueller?
 
Harlard's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: PDX
Default 16v Timing Belt Alignment

Hi all, happy week 3 of social distancing!


For any of youse running a +16v setup, particularly of the Yoshifab variety with a Gates T252 belt: My timing belt is currently fairly misaligned, currently running way forward at the crank sprocket to the point of pushing against the front washer.


I have re-tensioned the belt to make sure it was not an overtightening issue but the belt still rides forward. I plan on checking that the cam gears and idler pulley are properly seated. Currently there is no visual wobble on any of them and the pulley itself has no play or undue noise.



If there are any other suggestions please do let me know.
__________________


Herr Harlard am Erstens

1979 242 DL

Quote:
Originally Posted by t8fanning View Post
My knob has a big chunk of steel on it
Harlard is online now   Reply With Quote
Old 03-31-2020, 06:53 AM   #2
DET17
Reformed SAABaholic
 
Join Date: Nov 2009
Location: NW Georgia
Default

Have you asked the other guy still running a 16V head? Surely, he knows the answer.......
__________________
Project "cheap thrills" build thread: http://forums.turbobricks.com/showth...67#post4211467

Feedback thread: http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=198746
DET17 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2020, 09:01 AM   #3
Hilding
Newbie
 
Join Date: Dec 2017
Location: Swedonbase
Default

I have not looked at the Yoshifab parts, but when I had a b230 with a 16v head the belt stayed in one line. Had a tensioner from a Golf diesel of some sort I think, maybe that helped keep it in line. It has walls to keep the belt in.


On the other hand I ran 16v spockets on a normal 8v (bought wrong belt, refused to acknowledge it) and that belt kept creeping forward. No walls on the normal 8v tensioner.
Hilding is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2020, 09:19 AM   #4
oldschoolvolvo
Board Member
 
oldschoolvolvo's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Lancaster, PA
Default

Is the belt running forward on the cam pulleys also?

Seems like the only thing that would force the belt forward would be the tensioner pulley since it has outer walls on it.


(pic from Yoshifab's site)
__________________
-Mike
1998 V70 T5
1979 242 DL 16v

|Feedback|
oldschoolvolvo is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2020, 02:53 PM   #5
MadDog_945
Våga Vägra 8V
 
MadDog_945's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Lower Saxony
Default

i had the same issue, look in my thread for details
MadDog_945 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2020, 03:35 PM   #6
culberro
Ronald Culberbone III
 
culberro's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Portland, OR
Default

Here you go:
http://forums.turbobricks.com/showpo...&postcount=461

http://forums.turbobricks.com/showthread.php?t=334649
__________________
Cult Person. Pissing in your Kool-Aid.
culberro is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2020, 08:08 PM   #7
Texas240
Prius Owner
 
Texas240's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Dallas, TX
Default

remember mine being the same. Was never an issue.
__________________
93 245 LS Engine Swap Project
Texas240 is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2020, 06:24 PM   #8
Harlard
Hurlurd?Harland?Bueller?
 
Harlard's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: PDX
Default

Thanks for the suggestions everyone. The belt is being pushed by the back guide of the tensioner and that pushes it against the front washer, which is causing the belt itself to fray. I will try a different washer and a 1.8 16V tensioner to check whether things get back in line. some more.

After talking to Josh he noted that the slight misalignment is normal and that it's better to check tension by twisting the belt instead of solely relying on the tension indicator on the tensioner itself.
Harlard is online now   Reply With Quote
Old 04-04-2020, 04:59 AM   #9
Sjeng
Board Member
 
Sjeng's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Default

I use a VW 16V tensioner, 4mm of washer thickness works for me.
Sjeng is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:06 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.